Случвало ли Ви се е да измерите кръвно налягане, което е по-високо от очакваното? Дали като пациент или като специалист, сте забелязали, че вероятността за отчитане на високи стойности не е необичайна. Повечето хора, не осъзнават колко променливо може да бъде кръвното налягане. То се променя постоянно – минута след минута, в отговор на психическите и физиологични промени. Настроението, физическата активност, позицията на тялото – всички това влияе на кръвното налягане. Всъщност, дори малки промени могат да доведат до увеличаване стойностите на кръвното налягане от  5 до 40 mmHg. Това е списък с 10 фактора, които временно могат да причинят значими отклонения при измерване на кръвното налягане.


 


Фактори, влияещи на правилното измерване на кръвно налягане.



Маншетът е прекалено малък – Много е важно измерването да се прави с правилния размер на маншета. Всъщност, повечето отчетени грешки при измерване на кръвното налягане, са причинени именно от неправилно определяне обиколката на ръката на пациента и поставяне на неподходящ размер маншет. Изследванията показват, че използването на много малък маншет може да доведе до увеличаване стойностите на систоличното кръвно налягане с 10 до 40 mmHg.


 

Отбягвайте да правите измерването върху обемисти и пухкави дрехи. Това може да доведе до увеличаване на стойностите до 40 mmHg.


Маншетът е поставен върху дрехите – По време на измерване на кръвното налягане, маншетът трябва винаги да е поставен директно върху ръката. Изследванията показват, че дрехите могат да повлияят на точното измерване на систоличното налягане с 10 до 50 mmHg.


Тютюнопушене – Тютюневите продукти (цигари, пури, бездимни цигари) съдържат никотин, който временно увеличава кръвното налягане. Затова – въздържайте се от тютюнопушене поне 30 минути преди да направите измерването.


Алкохол/ Кофеин – Консумацията на алкохол и кофеин (газирани напитки, кафе, чай и др.) води до увеличаване стойностите на кръвното налягане. Затова – въздържайте се от консумация на такива напитки поне 30 минути преди да направите измерването.


Без почивка 3 – 5 минути – За да постигнете точно измерване на кръвното налягане е важно да се отпуснете и починете в удобен стол 3  - 5 минути преди измерване. Всякакви физически упражнения или хранене могат да повлияят стойностите на систоличното кръвно налягане с 10 до 20 mmHg.


Седенето с кръстосани крака и необлегнат гръб по време на измерването могат до го повлияят с 5-8 mmHg.


Необлеганат гръб/ ръце/ крака – По време на измерване на кръвно налягане трябва винаги да седите в удобен стол, без кръстосани крака, с облегнати гръб и ръце. Ако гърбът Ви не е облегнат, това може да доведе до увеличаване на диастоличното налягане с 6 mmHg. Кръстосването на краката може да доведе до увеличаване на систоличното кръвно налягане с 2  до 8 mmHg. Позиционирането на предмишницата под нивото на сърцето ще доведе до по-високи стойности при измерването, така както позиционирането над нивото на сърцето ще Ви даде по-ниски стойности. Тези промени могат да повишат/ намалят Вашето систолично кръвно налягане с  2mmHg за всеки инч над/ под нивото на сърцето.


Температура – Кръвното налягане се увеличава, когато Ви е студено. Затова, ако сте в лекарски кабинет и Ви е хладно, отбележете, че измерените стойности на кръвното налягане може да са по-високи от очакваното.


Говорене – Изследванията са доказали, че ако говорите на сестрата/ лекаря по време на измерването, стойностите на систоличното кръвно налягане могат да се увеличат с 10 до 15mmHg.


Стресът може да увеличи стойностите на кръвното налягане. Починете си 3 – 5 минути преди да направите измерването.


Емоционално състояние – Стресът или безпокойството могат да причинят голямо повишаване стойностите на кръвното налягане.  Ако направите измерването на кръвното налягане, докато мислите за нещо, което Ви напряга или стресира, нивата на кръвното Ви налягане могат да се увеличат значително.


Пълен пикочен мехур – Вашето кръвно налягане е по-ниско, когато пикочният Ви мехур е празен. С пълненето на пикочния Ви мехур, се увеличава и кръвното налягане. Изследванията са доказали, че Вашето кръвно налягане може да се увеличи с 10 до 15mmHg при пълен пикочен мехур.


От списъкът по-горе, можете да отбележите, че дори малки промени във Вашето тяло, околната среда и физическата активност имат важно влияние върху измерванията на кръвното налягане. От изключителна важност е тези няколо фактора, които влияят кръвното налягане, да се вземат предвид при провеждането на измерване, за да се избегне поставяне на погрешна диагноза и лечение.